#Naaien #Hergebruik #Nul afval #Visleer (zie ‘technieken van Zaankogerland’)
‘De bruid’ heeft een sterk symbolische betekenis. De kleur groen, bijvoorbeeld, verwijst naar de vele tinten ‘Zaans groen’ waar de Zaanstreek vóór de watersnoden om bekend stond. Deze kleding wordt gedragen bij allerlei feestelijke gelegenheden, waaronder dus het huwelijk.
De basis van ‘de bruid’ is een opvallend feestrijglijf waarvan zowel het intensieve borduurwerk als het hooggesloten model zijn geïnspireerd op de traditionele rijglijven van het voormalige eiland Marken. Het Zaankoger feestrijglijf is gemaakt van zeegroen ribfluweel met een voering van gewatteerde katoen en heeft een blauwe rand van synthetisch bont. Het rijglijf is sterk gebalineerd maar wordt niet helemaal dichtgesnoerd.
De borduurmotieven zijn digitaal ontworpen en hebben een parametrisch wervel- en kolkpatroon, een verwijzing naar de natuurlijke wind- en waterpatronen tijdens de Ergst Denkbare Overstroming. In het borduurwerk op de rug is elektronica verwerkt. Lampjes branden in geel, rood, blauw en wit zodat de bruid het letterlijke brandpunt van de aandacht wordt.
Borduurgaren is lastig te verkrijgen in 2090 (en ook extreem duur). Het borduurgaren gebruikt voor dit rijglijf, in gebroken wit en indigoblauw, is daarom gemaakt van de vezels van oude spijkerbroeken (Rowan Denim Lace).
Ook in het bruidsschort is elektronica verwerkt: een letterlijke ‘golf’ van lampjes die in verschillende sequenties kunnen knipperen, naar wens langzaam of snel. De elektronica is vastgenaaid op een stevige ondergrond van canvas, waaroverheen een katoenen kanten lap wordt gedrapeerd. Het bruidsschort wordt aangetrokken met een koord van keperband waarin kleikralen zijn verwerkt.
De extra onderrok van de bruid heeft een tulpmotief dat handmatig met groene viltstift is aangebracht. De donkergroene overrok heeft onderaan een doorgestikte rand van patchwork dat is geïnspireerd op dijkdoorbraken. De stofjes voor het patchwork zijn geïmporteerde katoenen blokprints die de Zaankogerlanders elkaar graag cadeau doen bij geboorte en verjaardagen.
De grote ronde bruidsmuts is gemaakt van visleer (gelooide schollenbuikjes) en met gom verhardde kant met golfmotief. Gebogen ijzerdraad houdt de muts in model en zorgt dat die stevig op het hoofd staat. De Zaankoger bruidsmuts is gebaseerd op de gigantische ‘Duitse muts’ die in de 18de eeuw werd gedragen door bruiden in de Zaanstreek, Noord-Holland en Friesland.
Het onderhemd van de bruid is gemaakt van linnen, met wijde mouwen van een tweedehands katoenen plooirok uit de tijd vóór de watersnoodrampen. Het onderhemd heeft borduurwerk met groene kraaltjes en pailletten op het voorpand. Bijzonder aan dit hemd is dat het door de vrouw slechts twee keer wordt gedragen: een keer tijdens haar huwelijk en een keer na haar dood, als ze ligt opgebaard voor de uitvaart.
De bruid draagt tot slot witte kniekousen gemaakt van fijne katoenen jersey en rode feestmuiltjes.