Tijdmoeders | Time Mothers

Februari 2022

In dit nieuwe speculatieve designproject kijk ik niet naar de toekomst maar naar het verleden. Ik wil mijn ‘voormoeders’ uit de vaderlijke lijn onderzoeken en reconstrueren – voorlopig tot ik ben aangeland in het midden van de 18de eeuw, toen Antje Jacobsdr. van Twuijver-Vroon met haar echtgenoot Jacob van Twuijver (mijn directe voorouders) deze stolpboerderij lieten bouwen in het Westfriese Zuid-Scharwoude. De boerderij staat sinds 1948 in het Nederlands Openluchtmuseum.


Westfriese stolpboerderij gebouwd door de familie van Twuijver in 1745 te Zuid-Scharwoude. Beeld: Nederlands Openluchtmuseum.

Hoe zag het leven van mijn ‘voormoeders’ eruit? Wat was hun dagelijkse realiteit? En wat droegen zij? Dit project is deels historisch onderzoek, deels journalistiek, deels speculatief design en deels persoonlijke betrokkenheid.


Handtekening van Jacob van Twuijver, echtgenoot van Antje Jacobsdr. Vroon en eigenaar van de stolpboerderij hierboven. Bron: Regionaal Archief Alkmaar.

Het project bevindt zich nu (voorjaar 2022) in de eerste opstartfase van research, het zoeken naar financiering en het alvast voor de lol wat maken van historische kleding.


Westfriese streekdracht rond 1895-1905 – Guurtje van Twuijver-Kooij (midden).

Noord-Hollandse streekdracht, dagelijkse kleding, circa 1780 – Geertje Jansdr. van Twuijver-Van Til.
Westfriese streekdracht, circa 1898 – Jannetje Brasser-Bakker, moeder van Agatha van Twuijver-Brasser.